Home » Luther achterna » Een oud DDR-hotel langs een Lutherpad

Logeren langs een oud Lutherpad

Het is vrijwel zeker, dat Luther door Engelsbach gekomen is, op weg van Schmalkalden naar huis. Het pad loopt langs Tambach via Engelsbach en Friedrichroda naar Gotha.

Wie nog eens logeren wil in een  eenvoudige huisje volgens Oostduits recept, kan in Engelsbach terecht bij de familie Jansen. Cor en Evelien leiden al jaren met hun gezin dit christelijk vakantiepark en conferentiecentrum. Zie hun website: Landgut Engelsbach.

Met Oostduits comfort bedoel ik een comfort, dat -zeg maar- wat achterloopt bij West Duitsland of Nederland. Daar is niets mis mee. En het heeft zelfs charme. Heerlijke hotelbedden en ruime slaapkamers. Het keukentje is piepklein, toilet en douche zoals het voorheen was met allemaal buizen en zelfs behang op de muur, maar het water is heerlijk warm, zomer en winter. Dit dankzij de houtkachel van Cor Jansen. In het hoogseizoen zit het park vol Nederlandse gezinnen, er zijn allerlei activiteiten, zoals uitstapjes, bijbelstudies, kampvuur, maaltijden enzovoorts. Alles in christelijke sfeer, en dat heeft wel wat. 

Het hotel ademt de DDR-geest: veel hout aan de muren en op de vloeren. Schilderijen en kroonluchters.Een bowlingbaan en een ware danszaal, die zelfs nu nog gebruikt wordt door de plaatselijke dansclub.Er is een restaurant met bar, waar maaltijden besteld kunnen worden. Het hotel heeft geen slaapfunctie meer: dat zijn de huisjes. Er is ook plek voor tenten, caravans of campers. Voor groepen is een groepshuis beschikbaar.

De familie Jansen zet zich in voor de verspreiding van het evangelie onder de plaatselijke bevolking. Door middel van cursussen, praatgroepen en andere activiteiten probeert zij contact  op te bouwen  met de inwoners van de omliggende plaatsen. Op de foto een groepje catechisanten tijdens een schilderles.