Hier sta ik

Hier sta ik, stripboek over Luthers gang naar Worms, lente 1521

(In dit boek (56 pag.) is er ook ruime aandacht voor de achtergronden van deze gebeurtenis.)

1. Wat staat er nu eigenlijk in?

Ik begin in 1518. Het is een jaar na het aanslaan van de 95 stellingen door de 34-jarige monnik-professor in Wittenberg. De paus organiseert een charme-offensief, door een Duitse edelman, Von Miltitz (plaatje 1) naar de het hertogdom Keur-Saksen te sturen. Wellicht kan de vorst, Frederik (plaatje 2) zijn rebelse onderdaan in dat onbeduidende stadje tot de orde roepen. Het wordt een Italiaanse vertoning.

2. Het dispuut in Leipzig.

Daarna moet er maar een gesprek plaats vinden met de geleerde Dr.Eck, Die zal Luther wel even een lesje leren. Luther wordt begeleid door een grote groep gewapende studenten in het nogal traditionele Leipzig. Luther is strijdvaardig en geeft niet toe. Dr.Eck denk het dispuut gewonnen te hebben en zet de bloemetjes nog maar eens buiten in het plaatselijke Brauhaus. dat levert praatjes en geroddel op.

Intussen schrijft Luther verder. In de eerstvolgende jaren sneeuwt en regent het boeken. Luther wordt de meest gedrukte en uitgegeven auteur van die spannende  jaren. Hij besteedt veel aandacht aan het drukwerk van deze uitgaven. Zijn getekende portret wordt haast een handelsmerk. Iedereen wil zo'n  plaatje hebben, het is net als in onze tijd: je bent fan van iemand.

(plaatje 4)

 

 

3. Luthers geestelijke vader

In een volgend hoofdstuk krijgt Von Staupitz de volle aandacht: welke invloed heeft hij gehad op de geloofsontwikkeling van Luther?

We volgen Luther vanaf 1508, zijn komst naar Wittenberg, de reis naar Rome, zijn visitatiereizen, en de disputen en kijken hoe Von Staupitz hem er door heen helpt. De meerdere die Von Staupitz is moet zijn ondergeschikte  zelfs ontslagen van zijn eerdere beloften om overeind te blijven als in de strijd met Rome. Dat betekent winst voor beiden. Johann von Staupitz bleef trouw aan zijn functie in de katholieke kerk, terwijl  Luther ruimte krijgt voor zijn opvattingen. (plaatje 3)

 

4. Luthers belangrijkste publicaties

In een volgend hoofdstuk schenk ik aandacht aan de belangrijkste geschriften van de reformator. Na de pauselijke bul, waarin hij vreselijk belasterd wordt, en gevraagd wordt zijn eerdere  publicaties te herroepen. is Luther volop strijdbaar. Hij schrijft o.a.:

-De vrijheid van een christen, 1520

-Aan de christelijke adel van de Duitse natie , 1520

-De Babylonische ballingschap van de kerk, 1520

5.Worms 1521

Hierna volgt de oproep aan Luther om naar Worms te komen en voor de keizer te verschijnen. (1521). We volgen hem op de heen en terugreis. We kennen de afloop: de veilige opberging op de Wartburg. (plaatje 5)

 

6. De radicale Reformatie

Ten slotte maken we kennis met de radicale Reformatie., o.a. in de persoon van Karlstadt, een charismatische figuur. Voor ons misschien niet heel zo extreem qua ideeën, maar in Luthers tijd nog wel. Hoe ga je om met veranderingen in de kerk? Dat is ook een vraag die ons bezig kan houden.