Home » Catharina von Bora

Catharina von Bora (1499-1552)

Catharina von Bora was de ideale vrouw voor Maarten Luther.

Ze was een ontwikkelde vrouw door haar opleiding tot apothekeres in het klooster Nimbschen. Na de vlucht uit het klooster krijgt ze verkering met 

Hiëronymus Baumgärtner, maar zijn familie accepteert haar niet als weggelopen non. Hoewel Luther eerst niet aan trouwen denkt, komt daar verandering in als hij Catharina leert kennen in het huis van de schilder Cranach. Ze trouwen in 1525.

 

In een omgeving waarin Latijn en Duits door elkaar gesproken werd, kon ze dus goed meekomen.

Ze was nog jong toen ze trouwde en bracht zes kinderen ter wereld. Ze maakte van het stille klooster een levendig gezinshuis. Er moest soms voor twintig of dertig monden gekookt worden: kinderen, studenten, leraren, gasten, bedienden.

Luther prees haar op allerlei manieren en noemde haar zelfs: Herr Käthe, aangezien zij het huis bestuurde. Maar ook: keizerin, vanwege haar geloof en dat van hemzelf. Een sterke vrouw dus, mede-grondlegster van het pastoriegezin.

Het dubbelportret van Maarten en Catharina heb ik geschilderd als vingeroefening in het maken van een portret.Ik gebruikte daarvoor originele voorbeelden, de omgeving is door mij verzonnen. Catharina in de zestiende-eeuwse keuken, het is dan 1525; let op het kookboek. Luther op de Coburg in 1530, denkend aan huis, aan zijn vrouw met wie hij regelmatig correspondeert. De kruik zag ik bij Helmantel en de inktpot in het prachtige kasteel Wilhelmsburg in Schmalkalden. Het wijnglas staat op internet: men gebruikte in die tijd geen vork; vanwege de vette vingers had het wijnglas bubbels aan de buitenkant. Net als voor haar man maakte ik eerst een 3D-portret van Catharina.