Home » Lutherse schaakdag

In het nd van 31 oktober 2015 attendeert B.H.Wilders de lezers van zijn schaakrubriek op de -jaarlijks terugkerende- Lutherse Schaakdag  een fenomeen, waar ik nog nooit van gehoord had. Er is zelfs een nakomeling van de reformator, Thomas Luther, die goed schaakt!

Maar schaakte Luther zelf ook? Volgens de Lutherse predikant H.Mudde, door Wilders aangehaald, is dat zo. Er is een brief bekend, waarin Luther zijn kennis van het spel gebruikt.

Ik had al een vaag vermoeden.Omdat Luther een levensgenieter was? Hij had een goede opleiding genoten tot magister in de vrije kunsten, daarna de opleiding gevolgd tot priester en hoogleraar. Er waren dus wel  kansen voor hem om een schaker of een schaakbord tegen te komen....

In mijn strip, die volgend jaar verschijnt, heb ik drie keer een schaakbord weergegeven: zie de afbeeldingen boven en hiernaast.

-als Maarten met zijn vader het studentenhuis binnenstapt.In de Georgenburse  deed men vast wel meer dan bierdrinken. 

-in de Boerenoorlog (1525) zitten enkele mannen op een terras te schaken.'De pionnen op het bord worden steeds belangrijker', zegt een speler, en het is duidelijk waar dat op wijst.

-toch verliezen de boeren uiteindelijk . De adel treedt hard tegen hen op  in de slag bij Frankenhausen. Koningin, paard en toren zijn nog steeds machtige stukken. Luther was overigens 'kind aan huis' bij vele vorsten van zijn tijd. En daar werd toch ook wel geschaakt?